sobota, 10 marca 2018

Przepis na biszkopt moim zdaniem najlepszy ze wszystkich!

Zanim zacznę wstawiać przepisy na różne ciasta i torty, potrzebna jest podstawa kulinarna, którą jest biszkopt. Bo to właśnie na nim większość przepisów jest oparta.
Uważam, że najlepszy biszkopt to taki, który jest wilgotny i puszysty.
A mój przepis na biszkopt właśnie takie cechy wypieku posiada.
Jest pyszny i przede wszystkim bardzo prosty w zrobieniu!



Nie wierzysz? Sam się przekonaj!
Poniżej znajdziesz tajemniczy składnik, dzięki któremu biszkopt nie będzie suchy.


PRZEPIS NA BISZKOPT - blacha 20x35cm lub tortownica 20cm

SKŁADNIKI:

- 4jaja
- 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl mąki wrocławskiej
- 1 szkl cukru
- 5 łyżek wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

1. Oddzielam białka od żółtek.
2. Do białek dodaję cukier i ubijam na sztywną pianę!
3. Żółtka mieszam z wodą.
4. Przygotowuję suche składniki, które ze sobą łączę i przesiewam przez sitko.
5. Do piany z białek delikatnie dodaję część żółtek i mąki - wszystko mieszam plastikową lub drewnianą łyżką. Stopniowo dodaję resztę składników cały czas delikatnie mieszając.
6. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wlewam powstałą masę.
7. Wkładam do zimnego piekarnika, nastawiam na 180st dolną i górną grzałkę i piekę ok 30min.
8. Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika koniecznie sprawdź drewnianym patyczkiem do szaszłyków czy biszkopt się upiekł. Jeśli patyczek jest suchy, śmiało możesz  blachę wyciągnąć z piekarnika.
9. By mieć pewność, że biszkopt nie upadnie - opuść z niewielkiej wysokości upieczone ciasto z blachą na podłogę lub blat stołu.
10. Zaczekaj aż biszkopt się wystudzi. Teraz możesz działać dalej!
Powodzenia!


Jak widzisz nic skomplikowanego. Mój przepis na biszkopt jest bardzo prosty i z pewnością nawet początkujący piekarz sobie z nim poradzi bez problemu.

Jeśli masz jakieś uwagi, wątpliwości lub własne propozycje na biszkopt - śmiało możesz komentować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz