czwartek, 31 stycznia 2019

Dorsz ze szpinakiem i pieczarkami.

Często brakuje nam pomysłów na dobrą rybę.
Dodatkowo, szukamy przepisu, który nie wymaga zbyt wiele czasu na jej przygotowanie.
Lubimy zjeść smacznie i zdrowo.

Dlatego postanowiłam poeksperymentować w kuchni i stworzyłam ten przepis.


Dorsz ze szpinakiem i pieczarkami podbił nasze kubki smakowe, mam nadzieję, że i wam się spodoba. Jest szybki w przygotowaniu, dietetyczny i bardzo smaczny!

Dorsz ze szpinakiem i pieczarkami - przepis.


Do przygotowania naszej ryby potrzebujemy:

Filet z dorsza 300g
Pieczarki 100g
Szpinak 100g
Cebula 1 średnia sztuka
Ser feta 100g

Wykonanie:

1. Cebulę kroimy w piórka lub jak ktoś woli w kosteczkę i delikatnie przesmażamy na łyżeczce oliwy lub oleju rzepakowego.

2. Umyte pieczarki, kroimy w plastry i dodajemy do cebuli.


3. Kiedy wszystko zmięknie dodajemy umyty i pokrojony świeży szpinak.


4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i gotujemy ok 2 minut, do momentu aż szpinak zmięknie.


5. Na koniec dodajemy ser feta.


 Mieszamy nasze danie do momentu rozpuszczenia sera i połączenia go ze szpinakiem i pieczarkami. Tym sposobem powstanie nam sos pieczarkowo - szpinakowy, którym będziemy mogli polać naszą rybę.


6. Rybę doprawiamy z jednej i drugiej strony solą i pieprzem.


7. Rozgrzewamy patelnię z lyżeczką oliwy lub oleju i smażymy na niej naszego dorsza do zarumienienia z jednaj jak i drugiej strony.


8. Ryba gotowa, sos przygotowany, teraz możemy je ze sobą połączyć.
Wykładamy dorsza na talerz, polewamy sosem ze szpinakiem i pieczarkami i GOTOWE!!


Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć SMACZNEGO!!

Możecie zjeść samą rybę, możecie do tego dania jako dodatek przygotować ziemniaki, makaron lub ryż. Jak skomponujesz to danie nie ma znaczenia, zjedz tak jak lubisz.


Dziękuję za poświęcony czas i mam nadzieję, że skusisz się na odtworzenie przepisu we własnym domu. Nam Dorsz ze szpinakiem i pieczarkami bardzo się spodobał, myślę że i Ciebie do siebie przekona. Pozdrawiam



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz