wtorek, 27 grudnia 2016

Potrawy na sylwestra - moje domowe menu sylwestrowe.

Wielkimi krokami zbliżamy się ku końcowi roku.
Koniecznie trzeba to uczcić i zaplanować wieczór. 
Przed nami długa noc, i ostatnia szansa na nocne jedzenie
                                     - od stycznia biorę się w garść i mam zamiar schudnąć ;-) 


Przedstawię Wam kilka propozycji na to jakie potrawy na sylwestra możecie przygotować samodzielnie. Moje domowe menu sylwestrowe nie jest skomplikowane, a zapewniam Ciebie, że zachwyci Twoich gości smakiem i wyglądem.


Zacznę od zimnego bufetu.
Postawisz raz, a jedzeniem i przekąskami możecie częstować się do rana, bez żadnych obaw, że ktoś będzie narzekał na to, że jedzenie jest zimne.

Potrawy na sylwestra - propozycja nr 1.

Pulpeciki rybne w zalewie octowej z dodatkiem koncentratu pomidorowego
- koniecznie przygotuj je przynajmniej dwa dni przed sylwestrem.

Kupiłam mrożone płaty mintaja.
Potraktowałam je blenderem, dodałam sól, pieprz, jajo i bułkę tartą.
Uformowałam pulpety i usmażyłam je na patelni.
Następnie zagotowałam zalewę octową
- 4 szklanki wody, 1 szklanka octu, 2 łyżki cukru, łyżeczka soli i na koniec dodałam przecier pomidorowy.
Ciepłą zalewą zalałam nasze pulpety (dodałam również cebulkę) i odłożyłam w zimne miejsce.

Przed usmażeniem
Po usmażeniu

Po zalaniu zalewą octową.

Potrawy na sylwestra - propozycja nr 2.

Jak już jesteśmy przy rybach, to nie może zabraknąć ryby po japońsku.

I do tej potrawy wykorzystałam mrożonego mintaja. Gdy już filety się rozmroziły, a ja wycisnęłam z ryby wodę, obtoczyłam je w mące, następnie w rozkłuconym jajku i bułce tartej. Usmażyłam na oleju i ułożyłam jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch położyłam pociętą w paski konserwowego ogórka i paprykę w occie oraz przesmażoną cebulkę. Na to następna warstwa ryby i warzyw. Na koniec całość zalewam gorącą zalewą. I również odstawiam w zimne miejsce na dzień lub dwa, by ryba przeszła w całości smakiem warzywami i zalewą.

Przepis na zalewę:
    2 szklanki wody
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki pikantnego ketchupu
    1 łyżka octu
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
Wszystko ze sobą wymieszać i zagotować.


Potrawy na sylwestra - propozycja nr 3.

Głównym składnikiem tego dania w moim wykonaniu będzie sałatka jarzynowa.
Ale jeśli chcesz, możesz zrobić każdą inną sałatkę.
Sałatka jest - co dalej? 
Nie będę dużo na ten temat się rozpisywać, sama zobacz:

W ten sposób zastąpiłam tradycyjne koreczki. Sałatka jarzynowa zawinięta w delikatnej szynce smakuje naprawdę obłędnie.

Oczywiście kabanosów nie może zabraknąć.

Natomiast w ser żółty zawinęłam ogórek kiszony i pomidorka. 
Teraz z czystą przyjemnością przedstawię Wam moje domowe menu sylwestrowe na ciepło.

Potrawy na sylwestra - propozycja nr 4.

Rolada drobiowa z serem i pieczarkami.

Pierś z kurczaka rozkrawam jak na tradycyjne kotlety.
Rozbijam je na bardzo cienko i układam na folii blisko siebie tak, by nie było wolnej przestrzeni.
Posypuję ulubionymi przyprawami i układam usmażone grzyby, a na wierzch ser.
Ułożony farsz zakrywam mięsem, następnie całość zawijam folią aluminiową i wkładam do piekarnika na 180 st na około 20 minut - tak by mięso po wyciągnięciu nie było surowe.



Potrawy na sylwestra - propozycja nr 5.

Trójkąciki z ciasta francuskiego z farszem warzywno - drobiowym.

Ciasto francuskie dzielę najlepiej na kwadraty, smaruję ketchupem.
Przygotowuję farsz z ulubionych warzyw z dodatkiem ulubionego mięsa (w naszym przypadku jest to znowu filet z kurczaka), który po przestudzeniu układam na cieście francuskim.
Zawijam ciasto francuskie w trójkąty, przyduszam widelcem, by się dobrze złączyło i nie rozwarstwiło podczas pieczenia i w stawiam do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na ok 15 minut, tak by ciasto francuskie się zarumieniło.
Gotowe trójkąciki możemy podać z ketchupem lub sosem czosnkowym, albo i bez niczego.

Trójkąciki równie dobrze smakują na zimno, więc bez obaw możesz je zostawić do rana i zajadać się nimi bez kolejnego podgrzewania.








Potrawy na sylwestra - propozycja nr 6.

Schabowe sakiewki z brokułem, serem feta i kukurydzą.

Kotlet schabowy kroję w plastry.
Rozbijam, doprawiam, dodaję na pół ugotowany brokuł, kukurydzę i ser feta.
Zawijam całość na kształt sakiewki, zawiązuję sznurkiem i śmiało mogę wrzucić do żaroodpornego naczynia i do piekarnika. Pamiętaj przed podaniem wyciągnąć sznurek.



Potrawy na sylwestra - propozycja nr. 7.

Domowy kebab na talerzu.

Mięso kroję w cieniutkie paski, mieszam z przyprawą kebab i smażę na patelni.
Przygotowuję sos czosnkowy - jogurt naturalny, majonez, sól i czosnek naturalny przciśnięty przez praskę.
Przygotowuję surówkę z kapusty pekińskiej - kapusta, ogórek kiszony, por i sos czosnkowy.
Smażę frytki i wszystko pięknie układam na talerzu.



To tyle na dzisiaj.
Możesz przygotować wiele innych wspaniałych dań według własnego uznania, ale mam nadzieję, że chociaż troszkę mój post okazał się dla Ciebie pomocny. 

Pozdrawiam Was Ciepło i cała naszą czwóreczką przesyłamy Wam gorące buziaki i życzymy udanego Sylwestra oraz szczęśliwego Nowego Roku!!!

jakość zdjęcia słaba, ale chęci i życzenia szczere ;-)
 

5 komentarzy:

  1. Fantastyczne pomysły :)
    Szczęsliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, goście na pewno będą zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. schabowe sakiewki podobają mi się najbardziej :)świetne propozycje

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja rzadko cokolwiek gotuję - ale Twoje potrawy faktycznie narobiły mi smaka :)
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dla całej Waszej czwórki !

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszności. To będzie udany, a z pewnością smakowity wieczór.

    OdpowiedzUsuń