wtorek, 4 września 2018

Szybka i prosta karkówka z pierzynką z sera żółtego.

Lubisz karkówkę, ale masz ochotę na inną niż ta smażona lub z grilla?

Roladki z karkówki i karkówka w śmietanie z pieczarkami również się przejadły?


Wypróbuj tego przepisu.


Moi chłopcy nigdy nie jedli karkówki, ale zrobiona w ten sposób stała się ich ulubionym przysmakiem. Nie jest skomplikowana w zrobieniu, a wrażenia smakowe są fantastyczne!

Mięciutka, rozpadająca się w ustach, soczysta. Czego więcej nam trzeba?





Szybka i prosta karkówka z pierzynką z sera żółtego!


Składniki:

1kg karkówki wieprzowej.
1 duża cebula
1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego.
3 ogórki konserwowe
1 duży pomidor
Przyprawy
Duży jogurt grecki
400g sera żółtego

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w niezbyt grube plastry.
Doprawiamy je ulubionymi przyprawami.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i cebulę pokrojoną w piórka.
Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 


Po wyciągnięciu karkówki z lodówki wykładamy ją w dość dużym naczyniu żaroodpornym plasterek przy plasterku, tak by mięso nie nachodziło na siebie.


Na tak ułożone mięso układamy pomidora obranego ze skóry i pokrojonego w plastry.


Na pomidorze układamy plastry ogórka konserwowego. Możesz również wykorzystać marchew znajdującą się w słoiku z ogórkiem.
Teraz nasze naczynie możemy włożyć do nagrzanego piekarnika do 180st na 30 min.


Po 30 minutach przykrywamy naczynie folią aluminiową i ponownie pieczemy ok 1 godziny.


W czasie pieczenia możemy przygotować pierzynkę z sera żółtego.
Nasz ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jogurt grecki i ze sobą łączymy.


Po godzinie pieczenia odkrywamy folię aluminiową i karkówkę pokrywamy przygotowanym serem z jogurtem.
Ponownie wkładamy do piekarnika na ok 20min, do czasu aż zauważysz, że ser się zarumienił.


Właśnie mniej więcej tak wygląda nasza szybka i prosta karkówka z pierzynką z sera żółtego po upieczeniu.




Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć SMACZNEGO!

Będzie mi miło jeśli dasz znać w komentarzu co myślisz na temat mojej propozycji na karkówkę. 
Pozdrawiam i życzę udanego i przyjemnego czasu w kuchni.

4 komentarze:

  1. Bardzo smaczne danie ...brawo

    OdpowiedzUsuń
  2. What үou typеd made a lot of sense. But, what about this?
    wһat if you were to create a awesome title?
    I ain't saying your information isn't good., however what if
    you added a post title to poѕsibly gett a persⲟn's
    attention? I mean "Szybka i prosta kark�wka z pierzynką z sera ż�łtego."
    is kinda plɑin. You might glance at Yɑhoo's front pagе and see how they
    create article headlines to grab people to opеn thhe links.

    You mіht add a rеlated video or a гelateԁ
    ρic or two too grab people inteгested aboujt everything've got to
    sаy. In my opinion, it w᧐uld make your posts a little livelier.

    OdpowiedzUsuń
  3. Thank you for your valuable comments. Have a nice day.

    OdpowiedzUsuń