poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Rolada z cukinii z pieczarkami i żółtym serem.

Nadal trwa sezon na cukinię. Wiele osób ma cukinie na ogródku, a i w sklepie nie jest bardzo droga, dlatego warto skorzystać z darów lata i ją przyrządzić.

Mam fajny przepis na to warzywo, który z pewnością spodoba się Tobie i Twojej rodzince. Masz dość lecza, czy placuszków z cukinii? Zrób coś innego! Zapewniam, że rolada z cukinii z pieczarkami podbije niejedno podniebienie!!


Nikt w naszym domu nie spodziewał się, że cukinia może być tak smaczna. A jednak... Stała się jednym z naszych ulubionych dań.

Przepis znalazłam na jednej z grup w których uczęszczam. Niestety nie potrafię wskazać linku do filmiku, który zainspirował mnie do stworzenia tego dania. Oczywiście zmodyfikowałam proporcje według własnych potrzeb i kubków smakowych i teraz chcę się nimi z Wami podzielić.

Rolada z cukinii z pieczarkami i żółtym serem.
Podaję proporcje na upieczenie rolady na dużej blaszce od piekarnika o wymiarach 33x39cm.

Składniki:

- Ok 1,3 cukinii. (Jest to waga cukinii przed jej obraniem i oczyszczeniem z miąższu).
- 1 duża cebula
- 2 jaja
- 300g mąki pszennej (z pewnością kiedyś użyję mąki żytniej)
- 10g proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- 750g pieczarek
- 200ml śmietanki 30% lub 36%
- 400g sera żółtego

Wykonanie:

Cukinię obrać ze skóry i oczyścić z miąższu. Po oczyszczeniu moja cukinia ważyła 800g.


Tak przygotowaną cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach.


Wsypujemy pół łyżeczki soli i odstawiamy warzywo do lodówki na min 10 min, by puściło wodę.

Po wyciągnięciu z lodówki, wyciskamy wodę z cukinii. Po odsączeniu zostało mi zaledwie 580g tegoż warzywa.


Teraz możemy zetrzeć cebulę na najdrobniejszych oczkach jakie mamy, dodać sól i pieprz do smaku, wbić 2 żółtka i wszystko wymieszać.

Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wszystko ze sobą łączymy.

Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do naszej masy z cukinii, ponownie delikatnie wszystko mieszając.


W ten sposób przygotowaną cukinię możemy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym margaryną.


Pieczemy roladę w 180st przez 30min. Po tym czasie wyciągamy roladę i delikatnie odklejamy ją (w miarę możliwości, nic na siłę) od papieru. Resztę odkleimy podczas rolowania.


W międzyczasie, gdy rolada jest w piecu musimy przygotować do niej farsz.

Myjemy pieczarki i kroimy je w drobną kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Doprawiamy według uznania. Pod koniec smażenia pieczarek wlewamy śmietankę i tak długo gotujemy, aż całość wyraźnie zgęstnieje.

Przygotowujemy również żółty ser. Jedynie co musimy z nim zrobić, to zetrzeć całość na grubych oczkach tarki.

Rolada wyciągnięta z pieca, farsz gotowy? Teraz możemy wszystko ze sobą połączyć i zwinąć w piękny rulon na kształt rolady.

WAŻNE!!
Farsz nakładamy na roladę świeżo wyciągnięto z piekarnika, by była nadal wilgotna. Wtedy mamy pewność, że się nie połamie i nie pokruszy!

Na placku z cukinii układamy kolejno pieczarki i ser.



Teraz możemy zwijać. Najlepszym sposobem jest uniesienie papieru do pieczenia i za jego pomocą zwijać placek, stopniowo odklejając papier od roladki.



Rolada gotowa? Teraz możesz zawinąć ją z powrotem w papier, ten lub świeży.


W oryginalnym przepisie rolada była podana na zimno. My jednak zdecydowanie wolimy ją na ciepło.
Dlatego właśnie ponownie zawijam ją w papier. Dzięki temu w każdej chwili mogę ją podgrzać w piekarniku i ciepłą podać do stołu. Podczas podgrzewania ser się pięknie rozpuszcza, a całość świetnie smakuje.
Plusem podgrzewania roladki jest to, że możesz bez obaw przygotować ją dużo wcześniej!



SMACZNEGO!!

Życzę Wam miłego gotowania i samych udanych wypieków.
Mam nadzieję, że moja rolada z cukinii z pieczarkami i żółtym serem nie sprawi Wam większych problemów i co ważniejsze przypadnie Wam do gustu. Będzie mi miło jeśli dasz znać w komentarzu co myślisz na temat mojego dania. 

Pozdrawiam!

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię cukinię, ale rolady jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki za przepis juz z wyglądu jest pryszna. Nie omieszkam zrobić bo lubię cukinię
    pozdrawiam
    NIN

    OdpowiedzUsuń