poniedziałek, 21 marca 2016

Roladki z piersi kurczaka nadziane mozzarellą - wersja fat and fit.

Kochani, przed nami ŚWIĘTA WIELKANOCNE.
Nie wiem jak Wam, ale mi kojarzą się one z tłustym i konkretnym jedzeniem.
Jaja, biała kiełbasa, bigos... z pewnością do lekkich dań nie należą.

Poza tymi podstawowymi daniami przygotowujemy również potrawy mięsne, które zjadamy podczas rodzinnego obiadu w drugie święto lub podczas uroczystej kolacji na zakończenie świąt.
Co wtedy najlepiej przygotować?


Proponuję roladki z piersi kurczaka tradycyjne w wersji fat and fit dla tych, którzy chcieliby pomimo wszystko zadbać o swój żołądek i dietę nawet w święta. Dania z mozzarellą cieszą się u nas szczególnym powodzeniem, a połączone z piersią z kurczaka stanowią doskonałą kwintesencję naszego świątecznego lub niedzielnego stołu.

Wersja FIT dla dbających o linię.

Składniki:

- pierś z kurczaka
- smażone pieczarki z cebulką
- ser mozzarella
- przyprawy według uznania
- jogurt naturalny
- otręby pszenne lub żytnie


Wykonanie:

1. Myjemy piersi, rozkrawamy jak na kotlety i rozbijamy tłuczkiem na cienki placek.


2. Tak przygotowane kotlety doprawiamy wybranymi przez siebie przyprawami.


3, Następnie smażone pieczarki z cebulką i pokrojony ser mozzarella w plastry układamy na naszym kotlecie.



4. Zawijamy pierś na kształt roladek lub dewolajów.


5.  Do jednego talerza wsypujemy otręby, do drugiego wlewamy jogurt naturalny.


6. Obtaczamy roladki z piersi kurczaka najpierw w otrębach, następnie w jogurcie naturalnym, i znowu w otrębach.




7. Tak przygotowane mięso układamy na naczyniu żaroodpornym.


8. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 20 minut.


Wersja FAT dla tradycjonalistów.

Czynności z punktu od 1 do 4 się nie zmieniają ;-)
5. Do jednego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego wbijamy jajko.


6. Obtaczamy najpierw bułką, następnie jajkiem i znowu bułką.




7. Tak przygotowane mięso smażymy na  patelni w głębokim tłuszczu.


Z wielkim apetytem i smakiem zjadłam lekką wersję roladek. Uważam, że dania z mozzarellą są wyjątkowo smaczne, a pierś dzięki niej jest soczysta, nawet po przyrządzeniu jej w piekarniku.
Natomiast mój mąż zdecydowanie wybiera wersję na tłuszczu z bułką tartą. Chociaż i te lekkie roladki z piersi kurczaka są według niego zjadliwe i dość smaczne.



A która wersja bardziej przypadła do Twojego gustu?

26 komentarzy:

  1. Z mozarellą. ..!fajny pomysł, ale narobiłaś mi apetytu! Uwielbiam wszelkie dania z kurczakiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę są pyszne zarówno te w jogurcie jak i jajku.

      Usuń
  2. pychota...ja bułki tartej nie używam tylko zarodki pszenne, więc wersja fit super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczaka mogę jeść i jeść bez przerwy właściwie, z chęcią bym spróbowała Twoich roladek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż się głodna zrobiłam.
    Na pewno zrobię je na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pojadłabym :) Narobiłaś smaka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bym chętnie obu wersji skosztowała, ale na co dzień niestety raczej ku tej fat się skłaniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bym zjadła obie wersje :) Chociaż w domu pewnie zrobiłabym raczej tę fit, żeby i Krzyś mógł zjeść, to u teściów na pewno dostałabym wersję fat i też by było pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. chętnie bym spróbowała obu wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Narobiłaś mi smaku, ale na jakiś obiad wykorzystam ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Kocham kombinować z piersią kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje za przepis, na pewno wypróbuje :)
    Wesołych Świat❀❀❀

    OdpowiedzUsuń
  12. O rany, a ja zrobiłam z karczku, takie zwykłe, a tu taki świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic straconego, każdy dzień jest dobry na zrobienie takiego obiadu.

      Usuń
  13. Fajnie wyglądają, ciekawy pomysł z tymi otrębami :)

    OdpowiedzUsuń