poniedziałek, 7 maja 2018

Ciasto francuskie na słono - nadziane babeczki z kurczakiem i warzywami.

Nie lubisz marnować jedzenia? Chcesz wykorzystać wszystkie produkty jakie zalegają Tobie w lodówce? Ale nie masz pomysłu co zrobić? Znudziły się Tobie wszelkie zapiekanki?

Mam dla Ciebie coś nowego i naprawdę pysznego!!

Szukasz pomysłu na danie bez mięsa?
Nie musisz dodawać kurczaka, bez niego ten przepis również będzie smaczny!


Warunkiem jest posiadanie formy do muffinek i ciasto francuskie (ja używam kupnego).



Moje nadziane babeczki z kurczakiem i warzywami składają się z :


- Ciasto francuskie kupione w Dino lub Biedronce (jedno opakowanie wystarcza na 12 babeczek).
- 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka
- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe lub curry
- 1/4 papryki surowej czerwonej
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- 200 sera żółtego
- olej do smażenia i posmarowania foremek.
- sól, pieprz

Przygotowanie farszu:

Pieczarki kroję w plastry i smażę z cebulką i przyprawami na niewielkiej ilości oleju.
Gdy się usmażą wyłączam gaz i dodaję ogórki i paprykę pokrojone w kostkę.
Kiedy wszystko ostygnie dodaję starty na dużych oczkach żółty ser. Wszystko ze sobą mieszam.



W między czasie kiedy pieczarki z warzywami stygną, przygotowuję kurczaka.
Pierś rozkrawam w poprzek, jak na kotlety. Rozbijam najcieniej jak to możliwe. Ja do tego celu użyłam woreczków śniadaniowych. Jeden ułożyłam na desce do krojenia, drugi na mięsie. Dzięki temu mięso nie przyklejało się do tłuczka i nie rozwalało się a było naprawdę cieniutkie.
Rozbite mięso doprawiam ulubionymi przyprawami i układam na rozgrzanej patelni. Smażę dosłownie po 7 sekund z każdej strony. Również odstawiam do wystygnięcia.

Jeśli masz inne składniki w lodówce, których koniecznie chcesz się pozbyć, nie widzę problemu. Uważam, że każde nadzienie będzie dobre. Zarówno kiełbasa, jak i ser feta czy mozzarella nie popsują smaku naszych babeczek. Pozwól działać swojej wyobraźni!!!

Przygotowanie babeczek na słono z ciasta francuskiego:

Formę na muffinki delikatnie wysmaruj olejem. Dzięki temu masz pewność, że ciasto się nie przyklei i bez problemu po upieczeniu je wyciągniesz z formy.
Ciasto francuskie rozwiń i w miarę możliwości rozwałkuj. Następnie podziel na 12 kwadratów.
Każdy z kwadratów ułóż we formie, tak by pokrywały całe dno, boki i jeszcze wystawały poza formę.
Na dnie ciasta francuskiego ułóż kawałek usmażonej, zimnej piersi z kurczaka.
Następnie wyłóż farsz, i kolejny kawałek piersi.
Na koniec ułóż pozostałe  ciasto francuskie na farszu, tak by wszystko było przykryte i tworzyło babeczkę.





Nasze ciasto francuskie na słono jest gotowe. Teraz wystarczy je upiec.

Ja włożyłam blachę do nagrzanego piekarnika do 200stC i piekłam w takiej temperaturze 20min.

Wskazówka: w międzyczasie kontroluj swoje babeczki, bo każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może się różnić. Jeśli uznasz, że ciasto francuskie jest wystarczająco zarumienione i chrupiące śmiało możesz je wyciągnąć z piekarnika przed planowanym czasem.



SMACZNEGO!


Mam nadzieję, że mój przepis zainspiruje Ciebie do działania.
Pomimo tego, że nasze babeczki z kurczakiem i warzywami robiłam po raz pierwszy, jestem pewna, że jeszcze nie jeden raz będą królowały na naszym stole, bo podbiły nasze podniebienia w 100%.

Koniecznie daj znać w komentarzu jak się Tobie spodobał przepis.
Lubisz ciasto francuskie na słono, czy jednak wolisz słodkie dania z tego produktu?

2 komentarze:

  1. Moja siostra robi pyszne takie rzeczy :) Ja nie mam do tego "drygu" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbowałabym pyszności Twojej siostry. Ma gdzieś w necie przepisy?

    OdpowiedzUsuń