środa, 23 maja 2018

Muffinki czekoladowe - dziecinnie prosty przepis na babeczki.

Muffinki czekoladowe w ostatnim czasie dość często goszczą na naszym stole.
Przepis na babeczki, który chcę Wam podać jest dziecinnie prosty. Gwarantuję Tobie, że jeśli nigdy nie piekłaś, to przygoda z muffinkami może jedynie Ciebie do tego zachęcić.



Dowodem na to, że mój przepis na muffinki czekoladowe jest bardzo prosty, jest fakt, że od samego początku do końca babeczki upiekły moje dzieci - 10 i 6 latek.

To jak? Gotowa na przygodę z muffinkami? Zapraszam!

Co najważniejsze. Zanim zdecydujesz się na pieczenie muffinek, musisz zaopatrzyć się w specjalną blachę do muffinek lub babeczek. O na przykład TAKĄ.

Warto mieć również tzw papilotki - czyli kolorowe wkłady z papieru na nasze muffinki.
Są ważne z dwóch powodów.
1) Masz pewność, że babeczka nie przyklei się do formy i bez problemu wyciągniesz ją na talerz.
2) Babeczki nie wysychają. Dzięki temu, że są w papierku, długo trzymają wilgoć i są pyszne nawet kilka dni po upieczeniu.

Przepis na muffinki czekoladowe znalazłam TUTAJ.
Jest prosty i przejrzysty, ale nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła czegoś.

Do wykonania moich muffinek potrzebujesz jednej miseczki.
Musisz jedynie pamiętać by produkty wkładać w podanej kolejności.
A zatem zaczynamy!

Dziecinnie prosty przepis na babeczki - nasze ulubione muffinki czekoladowe.



Składniki:

- jajo (koniecznie trzeba je rozkłócić)
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Tym sposobem podstawowe ciasto muffinkowe mamy gotowe. I co dalej? Teraz wystarczy przełożyć je do formy wyłożonej papilotkami.
Ale by nasze babeczki były jeszcze bardziej wilgotne i czekoladowe, proponuję dodać czekoladę, krem czekoladowy lub inny ulubiony składnik. Może to być dżem, lub dżem wymieszany z kremem czekoladowym. My postanowiliśmy poeksperymentować i krem czekoladowy wymieszaliśmy z prawdziwym 100% masłem orzechowym firmy Targroch, którą znajdziecie TUTAJ.



Podstawowa masa na muffinki gotowa? Nadzienie do muffinków również? Teraz możemy nakładać wszystko do naszej formy.

Najpierw włóż solidną łyżkę masy na muffinki, następnie łyżeczkę nadzienia, a na koniec ponownie nałóż masę na muffinki. Najlepiej uzupełniaj wszystko formy 'hurtowo' a nie pojedynczo, by nie zabrakło składników.

Forma do pieczenia uzupełniona? No to pieczemy!

Rozgrzej piekarnik do 190stC i włóż muffinki piecz w tej temperaturze przez 12min - nie więcej! Ten czas gwarantuje Tobie, że nie będą zbyt suche.


SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Może jak dziecinnie prosty to i mnie wyjdą? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki wyglądają smakowicie. Również często piekę, bo jest to szybka i prosta przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń