poniedziałek, 18 czerwca 2018

Pomysł na szpinak z piersią kurczaka.

Szpinak pomimo wielu zdrowych właściwości jest ogólnie mało lubianym produktem. Ciężko było nam się do niego przekonać, ale nie dawaliśmy za wygraną. Po wielu próbach uważam, że w połączeniu z czosnkiem i serem feta smakuje rewelacyjnie.


Ponieważ cenimy sobie dania łatwe i szybkie do wykonania, oraz gotowe do odgrzania w każdej chwili, uważam, że ten przepis jest idealny.


Jeśli szukasz takiego przepisu na szpinak, który można przygotować dzień wcześniej i odgrzać w mikrofali, jesteś w dobrym miejscu.


Mój przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a co najważniejsze nie musisz bardzo długo stać przy garach!

Potrzebujesz:

- 200g świeżego szpinaku
- 4 duże ząbki czosnku
- łyżeczkę oliwy
- kostkę sera feta
- pierś z kurczaka
- 100g kaszy gryczanej
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Umyj szpinak i go posiekaj.
2. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę do czosnku.
3. Pierś umyj i pokrój w dość sporą kostkę.
4. Wlej na patelnię oliwę, wrzuć czosnek i delikatnie go zeszklij.
5. Wrzuć na patelnie z czosnkiem szpinak i również go smaż aż się "rozmoknie".
6. Następnie dodaj drobne kawałki sera i gotuj tak długo, aż ser się rozpuści.
7. Na osobnej patelni przesmaż pokrojoną pierś, delikatnie ją doprawiając z każdej strony.
8. Pierś zarumieniona? Możesz teraz wrzucić ją do szpinaku i chwilę pogotować.

W sumie moglibyśmy na tym zakończyć nasze danie. W ten sposób przygotowany szpinak możesz podawać z dowolnymi dodatkami - ziemniaki, ryż, makaron, kasza. Wszystko zależy od smaku i gustu.

Ja natomiast  chciałam by moje danie było bardziej treściwe i bardziej zwarte, dlatego ugotowałam białą kaszę gryczaną i dodałam do całości.

Kasza zagęściła nam całość, więc dolałam odrobinę wody i doprawiłam wg. własnego smaku solą i pieprzem.


Poczekam, aż wszystko ostygnie. Włożę do lodówki, a jutro odgrzeję w mikrofali lub na gazówce.

SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Niestety szpinak toleruję tylko surowy, jako liście do sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zrobiła sałatkę ze szpinaku. Poproszę o przepis.

    OdpowiedzUsuń