Chcę Wam pokazać przepis na (chyba) dietetyczne ciasto z jabłkami, ale myślę, że inne owoce również mogą się do tego nadawać. Nie wiem czy Was zachwyci taki rodzaj placka, ale mi bardzo smakuje.
SPÓD:
Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 mały jogurt naturalny - ja dałam zott
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i wylewamy na blachę 33cm x 22cm, którą wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 min w temp. 180 stC. Odstawiamy do ostygnięcia.
Spód wychodzi bardzo cienki, dlatego jeśli chcemy to możemy zrobić podwójną porcje.
Masa jabłkowa:
Składniki:
- 1kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1/2 szkl wody
- cynamon (ilość wg uznania)
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka wymieszać z cynamonem. Paczkę galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Wlewamy do jabłek. Całość wlewamy na spód i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Masa budyniowa:
Składniki: *
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
* można dodać 2 łyżki masła i cukier waniliowy.
Wykonanie:
W 1/2 szkl mleka rozpuszczamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko.
Pozostałą część mleka gotujemy z cukrem (* oraz masłem i cukrem wan). Po zagotowaniu dodajemy mleko z mąkami stale mieszając aż do zgęstnięcia. Powstały budyń studzimy. Następnie blenderujemy i wykładamy na masę jabłkową.
Na wierzch:
- 2 galaretki wiśniowe przygotowane według przepisu na opakowaniu.
I gotowe. Życzę SMACZNEGO!
Miśka to kiedy można wpaść na placek bo smakowicie wygląda:D
OdpowiedzUsuńJak tylko obiecasz że przyjedziesz to na pewno zrobię ;-)
Usuń