Robię ją zarówno na uroczyste kolacje dla gości, jak i dodatek do grilla. Pasuje do wszystkiego.
Często na diecie zastępowała nam ziemniaki, była dodatkiem do piersi z kurczaka, a w piątki do potraw z ryb.
Spróbujcie i sami się przekonajcie, zapewniam Was, że nie pożałujecie.
By sałatka brokułowa była smaczna należy idealnie ugotować brokuły.
Pierwsza moja przygoda z tym warzywem nie była udana. Cały się rozgotował, zrobiła się papka i w smaku nie był za ciekawy. Ale postanowiłam się nie poddawać i testowałam jego gotowanie wielokrotnie z zegarkiem w ręku.
I mam, udało się, znalazłam sposób na to jak idealnie ugotować brokuł.
W pierwszej kolejności oddzielam ogonki od różyczek.
Wkładam ogonki do zimnej i osolonej wody, i doprowadzam do wrzenia.
Gdy woda się zagotuje, na wolnym ogniu gotuję te ogonki jeszcze przez 5 minut.
Po tym czasie do garnka z ogonkami wrzucam wszystkie różyczki.
Różyczki z całą resztą po zagotowaniu wody gotuję 3 minuty.
Na koniec wylewam wszystko na durszlak i hartuję zimną wodą, by pod wpływem ciepła nie zrobiły się za miękkie.
Sałatka z brokułami - przepis.
Składniki:
- Brokuł - 1 szt
- Cebula - 1 duża
- Jajka - 3
- Ogórek konserwowy - 5 szt
- Kukurydza konserwowa - puszka
- Ser feta - kostka
- Majonez - 1 łyżka
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ogórki konserwowe, ser feta oraz cebulę kroję w kostkę.
Kukurydzę oddzielamy od wody.
Wszystkie składniki ( kukurydza, cebula, ser feta, ugotowany brokuł) ze sobą łączymy w dużej misce.
Następnie dodajemy majonez i jogurt naturalny oraz przyprawy.
Delikatnie wszystko ze sobą mieszamy.
Na koniec dodajemy ugotowane jajka pokrojone na 8 części i również delikatnie łączymy je z pozostałymi składnikami.
U mnie nie ma jajek, ponieważ wolimy wersję bez nich.
Myślę, że sałatka z brokułami nie sprawi Wam zbyt wiele kłopotów, a i miło zaskoczy smakiem.
Dajcie znać w komentarzach co o tym myślicie.
Pozdrawiam Was ciepło i ŻYCZĘ SMACZNEGO.
Fantatsyczna sałatka, sama takie lubię. :-) Co do gotowania - lubię brokuły lekko twarde, a najchętniej zjadam ich korzeń uwaga: na surowo! :D
OdpowiedzUsuńTe właśnie są takie chrupiące ale miękkie. Pychotka. Ale surowe nie smakują mi.
Usuńmniam! Ja też mam w domu majonez Winiary
OdpowiedzUsuńNajlepszy ze wszystkich!!!
UsuńMega pomocne z tym gotowaniem- bo mi sie zawsze rozgotowuje :/.
OdpowiedzUsuńA z przepisu bardzo chetnie skorzystam! :)
Mam nadzieję, że tym razem wyjdzie idealnie. Daj znać ;-)
Usuńależ mi fajny pomysł podsunęłaś :D się zastanawiałam co mam z brokułem zrobić :) tylko trochę zmodyfikuję . Majonez - wypad :) no i kukurydza też. Plus zamienię fetę na kurczaka :) MNIAM :)
OdpowiedzUsuńZawsze cos innego i nowego
Usuń