piątek, 20 maja 2016

Sałatka z brokułami - jak idealnie ugotować brokuł.

Zdecydowanie wśród sałatek naszym numerem jeden jest sałatka z brokułami.

Robię ją zarówno na uroczyste kolacje dla gości, jak i dodatek do grilla. Pasuje do wszystkiego.
Często na diecie zastępowała nam ziemniaki, była dodatkiem do piersi z kurczaka, a w piątki do potraw z ryb.

Spróbujcie i sami się przekonajcie, zapewniam Was, że nie pożałujecie.




By sałatka brokułowa była smaczna należy idealnie ugotować brokuły.
Pierwsza moja przygoda z tym warzywem nie była udana. Cały się rozgotował, zrobiła się papka i w smaku nie był za ciekawy. Ale postanowiłam się nie poddawać i testowałam jego gotowanie wielokrotnie z zegarkiem w ręku.
I mam, udało się, znalazłam sposób na to jak idealnie ugotować brokuł.

W pierwszej kolejności oddzielam ogonki od różyczek.
Wkładam ogonki do zimnej i osolonej wody, i doprowadzam do wrzenia.
Gdy woda się zagotuje, na wolnym ogniu gotuję te ogonki jeszcze przez 5 minut.
Po tym czasie do garnka z ogonkami wrzucam wszystkie różyczki.
Różyczki z całą resztą po zagotowaniu wody gotuję 3 minuty.
Na koniec wylewam wszystko na durszlak i hartuję zimną wodą, by pod wpływem ciepła nie zrobiły się za miękkie.





Sałatka z brokułami - przepis.

Składniki:

- Brokuł - 1 szt
- Cebula - 1 duża
- Jajka - 3
- Ogórek konserwowy - 5 szt
- Kukurydza konserwowa - puszka
- Ser feta - kostka
- Majonez - 1 łyżka
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- sól
- pieprz


Wykonanie:

Ogórki konserwowe, ser feta oraz cebulę kroję w kostkę.




Kukurydzę oddzielamy od wody.


Wszystkie składniki ( kukurydza, cebula, ser feta, ugotowany brokuł) ze sobą łączymy w dużej misce.


Następnie dodajemy majonez i jogurt naturalny oraz przyprawy.


Delikatnie wszystko ze sobą mieszamy.


Na koniec dodajemy ugotowane jajka pokrojone na 8 części i również delikatnie łączymy je z pozostałymi składnikami.

U mnie nie ma jajek, ponieważ wolimy wersję bez nich.

Myślę, że sałatka z brokułami nie sprawi Wam zbyt wiele kłopotów, a i miło zaskoczy smakiem.
Dajcie znać w komentarzach co o tym myślicie.

Pozdrawiam Was ciepło i ŻYCZĘ SMACZNEGO.

8 komentarzy:

  1. Fantatsyczna sałatka, sama takie lubię. :-) Co do gotowania - lubię brokuły lekko twarde, a najchętniej zjadam ich korzeń uwaga: na surowo! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te właśnie są takie chrupiące ale miękkie. Pychotka. Ale surowe nie smakują mi.

      Usuń
  2. mniam! Ja też mam w domu majonez Winiary

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega pomocne z tym gotowaniem- bo mi sie zawsze rozgotowuje :/.
    A z przepisu bardzo chetnie skorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że tym razem wyjdzie idealnie. Daj znać ;-)

      Usuń
  4. ależ mi fajny pomysł podsunęłaś :D się zastanawiałam co mam z brokułem zrobić :) tylko trochę zmodyfikuję . Majonez - wypad :) no i kukurydza też. Plus zamienię fetę na kurczaka :) MNIAM :)

    OdpowiedzUsuń