sobota, 23 maja 2015

Ciasto Maxi King

Kiedyś na facebook'u trafiłam na przepis na te ciasto.
Na sam widok ślinka cieknie. Tak więc długo nie czekałam i sama go upiekłam.
Niestety do dietetycznych to na pewno nie należy... Ale warto spróbować!!!



Ciasto jest naprawdę pyszne, ale ta lejąca się masa o której autor wspomina u siebie na stronie bardzo mi przeszkadzała.

Dlatego postanowiłam przepis lekko zmodyfikować. Oto moja wersja.



CIEMNY BISZKOPT:

składniki:

- 4 jaja
- 1 szkl cukru
- 0,5 szkl mąki ziemniaczanej minus 1 łyżka
- 1 łyżka kakao
- 3/4 szkl mąki tortowej
- 5 łyżek wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:

1. Ubijamy białka z cukrem na sztywno.
2. Do piany dodajemy roztrzepane żółtka z wodą i delikatnie mieszamy.
3. Na koniec dosypujemy resztę składników i wszystko łączymy ze sobą.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy powstałą masę
5. Pieczemy ok. 25 min na dolnej i górnej grzałce w 180 st.


MASA TOFFI:

składniki:

- kajmak masa krówkowa jedna puszka
- jedna kostka masła. Ja dałam 68%.
- jedna czubata łyżka żelatyny rozpuszczona w odrobinie gorącej wody

wykonanie:

1. Ucieramy masło.
2. Dodajemy całą masę krówkową. *
3. Wlewamy zimną ale jeszcze rzadką żelatynę.
4. Powstały krem wylewamy na biszkopt.

* masę z masłem ucieramy stosunkowo krótko by masło się nam nie zważyło!







ŚMIETANA:

składniki:

- śmietana 30% - 500 ml
- żelatyna - 2 czubate łyżki rozpuszczone w 1/6 szkl gorącej wody
- cukier puder - 2 łyżeczki

wykonanie:

1. Ubijamy śmietanę.
2. Dalej ubijając na małych obrotach dodajemy cukier puder i żelatynę.
3. Powstałą masę wylewamy na biszkopt i masę krówkową.






ORZECHY: 

150 g orzechów laskowych

wykonanie:

1. Rozkładamy obrane ze skorupek orzechy na blaszce i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st piekarnika na ok 6 min.
2. Po około 3 minutach obracamy orzechy, by zapobiec ich przypaleniu.
3. Wyjmujemy orzechy z piekarnika i studzimy.
4. W miarę możliwości obieramy ze skórki i wykładamy na śmietanę.





CZEKOLADA:

składniki:

- 80 ml śmietany kremówki
- 150 g czekolady mlecznej.

wykonanie:

1. Kremówkę gotujemy w małym rondelku.
2. Po zagotowaniu wyłączamy gaz i wkładamy czekoladę.
3. Dokładnie mieszamy by składniki dobrze się wymieszały i by nie powstały grudki.
4. Chłodzimy masę i polewamy orzechy.







Całość wkładamy do lodówki. Kiedy już wszystko stężeje możemy jeść.


                                                                                   SMACZNEGO !!!

4 komentarze:

  1. Do śmietany żelatynę można zastąpić śmietan-fixem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można ale ja nie lubię smaku śmietan fixu dlatego raczej nie używam.

      Usuń
  2. wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń