Na sam widok ślinka cieknie. Tak więc długo nie czekałam i sama go upiekłam.
Niestety do dietetycznych to na pewno nie należy... Ale warto spróbować!!!
Ciasto jest naprawdę pyszne, ale ta lejąca się masa o której autor wspomina u siebie na stronie bardzo mi przeszkadzała.
Dlatego postanowiłam przepis lekko zmodyfikować. Oto moja wersja.
CIEMNY BISZKOPT:
składniki:
- 4 jaja
- 1 szkl cukru
- 0,5 szkl mąki ziemniaczanej minus 1 łyżka
- 1 łyżka kakao
- 3/4 szkl mąki tortowej
- 5 łyżek wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
1. Ubijamy białka z cukrem na sztywno.
2. Do piany dodajemy roztrzepane żółtka z wodą i delikatnie mieszamy.
3. Na koniec dosypujemy resztę składników i wszystko łączymy ze sobą.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy powstałą masę
5. Pieczemy ok. 25 min na dolnej i górnej grzałce w 180 st.
MASA TOFFI:
składniki:
- kajmak masa krówkowa jedna puszka
- jedna kostka masła. Ja dałam 68%.
- jedna czubata łyżka żelatyny rozpuszczona w odrobinie gorącej wody
wykonanie:
1. Ucieramy masło.
2. Dodajemy całą masę krówkową. *
3. Wlewamy zimną ale jeszcze rzadką żelatynę.
4. Powstały krem wylewamy na biszkopt.
* masę z masłem ucieramy stosunkowo krótko by masło się nam nie zważyło!
ŚMIETANA:
składniki:
- śmietana 30% - 500 ml
- żelatyna - 2 czubate łyżki rozpuszczone w 1/6 szkl gorącej wody
- cukier puder - 2 łyżeczki
wykonanie:
1. Ubijamy śmietanę.
2. Dalej ubijając na małych obrotach dodajemy cukier puder i żelatynę.
3. Powstałą masę wylewamy na biszkopt i masę krówkową.
ORZECHY:
150 g orzechów laskowych
wykonanie:
1. Rozkładamy obrane ze skorupek orzechy na blaszce i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st piekarnika na ok 6 min.
2. Po około 3 minutach obracamy orzechy, by zapobiec ich przypaleniu.
3. Wyjmujemy orzechy z piekarnika i studzimy.
4. W miarę możliwości obieramy ze skórki i wykładamy na śmietanę.
CZEKOLADA:
składniki:
- 80 ml śmietany kremówki
- 150 g czekolady mlecznej.
wykonanie:
1. Kremówkę gotujemy w małym rondelku.
2. Po zagotowaniu wyłączamy gaz i wkładamy czekoladę.
3. Dokładnie mieszamy by składniki dobrze się wymieszały i by nie powstały grudki.
4. Chłodzimy masę i polewamy orzechy.
Całość wkładamy do lodówki. Kiedy już wszystko stężeje możemy jeść.
SMACZNEGO !!!
Do śmietany żelatynę można zastąpić śmietan-fixem.
OdpowiedzUsuńOczywiście że można ale ja nie lubię smaku śmietan fixu dlatego raczej nie używam.
Usuńwygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńsmakuje jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuń