Kiedy robiłam je po raz pierwszy, miałam wielkie obawy co do tego, czy mężusiowi będą smakowały. Ale na szczęście, ku mojemu zdziwieniu, prosił o dokładkę, a nawet o powtórkę na następny dzień. Sukces, odniosłam sukces!!!
Oto mój PRZEPIS NA KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.
Zacznijmy od samego początku.
FARSZ: (kapusta z grzybami)
Składniki:
1 kg kapusty kwaszonej
0,5 kg pieczarek
Cebula
Sól
Pieprz
Ziele angielskie
Liść laurowy
Masło
Wykonanie:
Kapustę wrzucamy do garnka z małą ilością wody.
Dodajemy do niej przyprawy oraz odrobinę masła.
W oddzielnym garnku rozpuszczamy kolejną niewielką porcję masła.
Dodajemy cebulę, oraz sól.
Gdy już się cebula zeszkli
dodajemy umyte i pokrojone drobno pieczarki.
Gdy już woda odparuje, a grzyby będą dogotowane, wszystkie składniki na farsz możemy ze sobą połączyć.
Do słoiczka odlałam nadmiar wody z kapusty. |
CIASTO: (jak na naleśniki, ale bez cukru)
Składniki: na 9 sztuk.
2 szklanki mąki pszennej
0.5 litra mleka
2 całe jaja
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Dodajemy wszystkie składniki, mieszamy by powstała jednolita, gładka masa.
Na niewielkiej ilości oleju, na rozgrzaną patelnię
wlewamy ciasto i smażymy na możliwie najcieńsze placki.
KROKIETY:
(Łączymy farsz z ciastem i zawijamy)
Nakładamy farsz na środek naleśnika.
Zwijamy jeden koniec ciasta,
Następnie jego boki
I całość zawijamy aż do końca, tak by farsz był pokryty naleśnikiem.
Gdy już wszystko zwiniemy, możemy zacząć panierowanie i smażenie naszych krokietów.
PANIERKA
Składniki:
3 jaja
Bułka tarta
Delikat do mięs
Wykonanie:
Bułkę mieszamy z przyprawą, jaja rozkłócamy.
Następnie zwinięty krokiet moczymy w bułce
Jajku
I znowu w bułce
Tak przygotowane krokiety wkładamy na średnio rozgrzaną patelnię z olejem
i smażymy na małym ogniu, by całe się zgrzały i się nie spaliły z zewnątrz najpierw z jednej strony
następnie z drugiej
I gotowe.
SMACZNEGO
Idealne na obiad, przede wszystkim dobre na obiad na piątek, dla tych którzy szukają pomysłu na obiad bez mięsa i mają ochotę na coś innego niż ryba, czy jaja.
Jest przy tym trochę zabawy, ale z pewnością są zdrowsze od tych kupnych. Przede wszystkim nie mają w sobie tych wszystkich E i innych ulepszaczy.
A Ty masz swój wypróbowany przepis na krokiety z kapustą i grzybami?
A Ty masz swój wypróbowany przepis na krokiety z kapustą i grzybami?
Uwielbiam krokiety i robię je według przepisu bardzo zbliżonego do Twojego :)U nas piątkowe obiady mogą być mięsne, ale ja generalnie za mięsem nie przepadam i zawsze poszukuję jakiejś alternatywy :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt ! :*
Czasami warto odpocząć od mięsa, nie tylko w piątki
UsuńWyglądają smakowicie, ale nie lubię grzybów. :P
OdpowiedzUsuńZawsze można wymyślić swoje ulubione nadzienie
UsuńKrokiety robimy tylko na świeta i z grzybami prawdziwymi :) Podziwiam, ze chcialo Ci sie robic zdjecia na kazdym etapie prac :):)
OdpowiedzUsuńZ prawdziwymi pewnie są dużo lepsze.
UsuńUwielbiam krokiety ale dużo z nimi roboty!
OdpowiedzUsuńFakt, sporo z nimi roboty, ale warto
UsuńKocham takie krokiety, brakuje mi tylko sera. :D U mnie musi być obowiązkowo!
OdpowiedzUsuńA to dopiero świetny pomysł. Następne będą ze serem
UsuńJak ja lubię krokiety! A tak dawno ich nie jadłam! Rzeczywiście jest z nimi trochę roboty, ale kiedyś chyba pokuszę się o wypróbowanie tego przepisu :) W końcu i ja kiedyś będę musiała czymś karmić mojego przyszłego męża ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania ;-)
UsuńMniami :) uwielbiam krokiety, zwłaszcza do barszczyku :) ja lubię takie krokiety gdzie domieszane jest jeszcze mięsko, ale u Ciebie był piątek więc zrozumiałe :)
OdpowiedzUsuńza mięsem nie przepadam, ale barszczyk uwielbiam!!!
UsuńKocham krokiety, choć sama nigdy ich nie robiłam. Chyba czas to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńOj warto, warto ;-)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie (smaka mi zrobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńNiestety czas nie pozwala mi na takie pyszności :(
To prawda, sporo czasu potrzeba na stworzenie tego dania
Usuńu mnie często się robi jesienią takie krokiety, z leśnymi grzybami i kapustą kiszoną:)
OdpowiedzUsuńLeśne grzyby - uwielbiam!!!
UsuńUwielbiam <3
OdpowiedzUsuńI ja też
UsuńUwielbiam krokiety, ale takie skomplikowane rzeczy robi mama ;)
OdpowiedzUsuńChociaż gdyby przyszło mi kiedyś robić je samej to chętnie skorzystam z Twojego przepisu, bo jest taki dokładny i krok po kroku ;>
właśnie na tym mi zależało - na dokładności, by nawet początkujący mógł sobie ze wszystkim poradzić.
UsuńUwielbiam wszystko co ma w sobie kapustę i grzyby :)
OdpowiedzUsuńto do dzieła ;-)
UsuńKopiuje i bede probowac :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. Smacznego
Usuń