Jest to przepis, który powstał w mojej głowie, a później w garnku . Nigdy wcześniej nie widziałam czegoś takiego w internecie, nigdy nie słyszałam, że ktoś coś takiego zrobił. I mam nadzieję, że Ty również po raz pierwszy będziesz mógł drogi czytelniku tego spróbować. A więc do dzieła :-)
Domowa chińszczyzna, czyli mięso mielone inaczej - PRZEPIS
SKŁADNIKI:
- świeże warzywa: marchew, pietruszka, seler, por - w sumie 500 g
- mięso mielone drobiowe - 600 g
- kiełbasa - 2 laski
- przyprawy: sól pieprz
- fix do potraw chińskich - 2 paczki
- olej do smażenia - 3 łyżki
WYKONANIE:
Warzywa kroimy w paski. Im dłuższe paski, tym lepszy efekt
SELER |
PIETRUSZKA |
POR |
MARCHEW |
I podlewamy olejem
Smażymy najpierw 10 minut bez przykrycia, następnie dusimy kolejne 10 minut pod przykryciem, pamiętając o tym by w międzyczasie mieszać i nie dopuścić do przypalenia. W razie konieczności można delikatnie podlać wodą. Tak wyglądają nasze warzywa po duszeniu.
Warzywa odkładamy do miseczki, a w tym samym garnku smażymy mięso mielone wraz z przyprawami.
Jeśli za bardzo się zbije, możemy je rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. O proszę tak.
Nasze mielone się smaży, a my kroimy kiełbasę w drobną kostkę.
Po usmażeniu mielonego, możemy dodać kiełbasę, składniki ze sobą wymieszać i dalej wszystko ze sobą dusić pod przykryciem.
Mięso gotowe?
No to wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa i ze sobą wszystko mieszamy.
Zalewamy całość wodą, tak by wszystko przykryć.
Doprowadzamy do wrzenia i możemy dodać fixy wymieszane z wodą w osobnym kubeczku.
. Gotujemy jeszcze około 7 minut. No i gotowe.
Nasze danie możemy podawać z ryżem. Tak:
lub wszystko ze sobą połączyć. O tak:
Jak się Wam podoba pomysł na mięso mielone inaczej? Zapewniam Was, że w smaku jest naprawdę dobre! Spróbuj i sam się przekonaj ;-) Zachęcam do komentowania i oceniania mojego dania.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz