wtorek, 15 września 2015

Jak zrobić domową chińszczyznę, czyli mięso mielone inaczej.

Szukasz inspiracji na obiad? Zastanawiasz się jak podać na obiad mięso mielone inaczej niż zwykle? Bo ile można jeść tradycyjnych kotletów mielonych? Dobrze trafiłaś/eś.

Jest to przepis, który powstał w mojej głowie, a później w garnku . Nigdy wcześniej nie widziałam czegoś takiego w internecie, nigdy nie słyszałam, że ktoś coś takiego zrobił. I mam nadzieję, że Ty również po raz pierwszy będziesz mógł drogi czytelniku tego spróbować. A więc do dzieła :-)



Domowa chińszczyzna, czyli mięso mielone inaczej - PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- świeże warzywa: marchew, pietruszka, seler, por - w sumie 500 g
- mięso mielone drobiowe - 600 g
- kiełbasa - 2 laski
- przyprawy: sól pieprz
- fix do potraw chińskich - 2 paczki
- olej do smażenia - 3 łyżki






WYKONANIE:

Warzywa kroimy w paski. Im dłuższe paski, tym lepszy efekt

SELER
PIETRUSZKA
POR
MARCHEW
Wkładamy nasze warzywa do garnka


I podlewamy olejem


Smażymy najpierw 10 minut bez przykrycia, następnie dusimy kolejne 10 minut pod przykryciem, pamiętając o tym by w międzyczasie mieszać i nie dopuścić do przypalenia. W razie konieczności można delikatnie podlać wodą. Tak wyglądają nasze warzywa po duszeniu.


Warzywa odkładamy do miseczki, a w tym samym garnku smażymy mięso mielone wraz z przyprawami.


Jeśli za bardzo się zbije, możemy je rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. O proszę tak.


Nasze mielone się smaży, a my kroimy kiełbasę w drobną kostkę.


Po usmażeniu mielonego, możemy dodać kiełbasę, składniki ze sobą wymieszać i dalej wszystko ze sobą dusić pod przykryciem.


Mięso gotowe?


No to wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa i ze sobą wszystko mieszamy.


Zalewamy całość wodą, tak by wszystko przykryć.


Doprowadzamy do wrzenia i możemy dodać fixy wymieszane z wodą w osobnym kubeczku.



. Gotujemy jeszcze około 7 minut. No i gotowe.


Nasze danie możemy podawać z ryżem. Tak:


lub wszystko ze sobą połączyć. O tak:


Jak się Wam podoba pomysł na mięso mielone inaczej? Zapewniam Was, że w smaku jest naprawdę dobre! Spróbuj i sam się przekonaj ;-) Zachęcam do komentowania i oceniania mojego dania.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza