Znowu inspiracją do tego dania jest moja ulubiona książka "173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI" wydawnictwa WAM.
A zatem ruszamy z przepisem na nasz kotlet inaczej i udowadniamy sobie i innym, że można ;-) Zapewniam Was, że świnka kurki nie pogoni.
SKŁADNIKI:
- Schab
- Pierś z kurczaka
- Twardy ser żółty
- Szynki wieprzowa lub drobiowa
- Koperek i pietruszka ( ja dodałam mrożone )
- Musztarda
- Sól
- Pieprz
do panierki
- jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Nasze mięso kroimy na cienkie plastry.
Następnie rozbijamy je i rozkładamy na stole.
Nasze kotlety smarujemy musztardą, posypujemy solą, pieprzem, koperkiem i pietruszką.
Na każdym doprawionym kotlecie układamy plasterek szynki, i dodatkowo na kotlecie wieprzowym układamy plaster sera.
Teraz składamy kotlet drobiowy z wieprzowym tak, by szynka przylegała do sera.
Złożone w ten sposób kotlety panierujemy najpierw w bułce tartej, a potem w jajku - wg. przepisu w książce. My panierujemy dodatkowo jeszcze raz w bułce, tak jak tradycyjne kotlety. Są wtedy bardziej zwarte i łatwiej je smażyć.
No i teraz możemy smażyć na głębokim oleju. Z jednej strony,
i z drugiej.
Na zdjęciu poniżej widzimy kotlety zrobione w dwojaki sposób. Ten na wierzchu jest panierowany w bułce, jajku i w bułce. A ten pod nim w bułce i jajku. Nie różnią się zbytnio wyglądem, a i w smaku nie znaczącej różnicy.
I jak się Wam podoba wizualnie nasz kotlet inaczej? I co, można kurę pogodzić ze świnką? Można, można, sami sprawdźcie jak wspaniałe smaki i zapachy wydobywają się z naszego talerza.
SMACZNEGO
Też mam od niej książki. Sam kotlet wygląda fajnie, ale dla mnie za dużo tłuszczu do smażenia, zrobiłabym to beztłuszczowo :)
OdpowiedzUsuńChciałabym jeszcze jakąś z tej serii kupić. Którą polecisz? Beztłuszczowo mówisz? Brzmi świetnie. To wtedy w piekarniku czy jak?
Usuń