My tak. Dlatego w piątki robimy obiady, które nie zawierają w sobie wszystkich tych produktów.
Jednym z takich obiadów są KLOPSY Z JAJEK. Łatwo je zrobić, całkiem fajnie wyglądają a i w smaku są smaczne.
Przepis:
Składniki:
- ugotowane jaja
- szczypior
- sól
- pieprz
- bułka czerstwa
- mleko
- bułka tarta
- surowe jaja
- olej do smażenia
Wykonanie:
Czerstwą bułkę moczymy w mleku.
Ugotowane jaja obieramy ze skorupki (rzecz oczywista) i siekamy na drobno. Ja zrobiłam to sitkiem do krojenia warzyw. Siekamy szczypior.
Następnie dodajemy posiekany szczypior, przyprawy i namoczoną bułkę.
Wszystko ze sobą mieszamy i łączymy w kulki.
W ten sposób powstałe klopsy moczymy najpierw w bułce tartej, następnie w roztrzepanym jajku, i znowu w bułce.
Teraz na rozgrzanej patelni z olejem możemy smażyć nasze klopsy z jednej i drugiej strony.
Gotowe. Prawda, że proste?
My zjadamy klopsy jako dodatek do ziemniaków, ale same również całkiem dobrze smakują.
Smacznego
Uwielbiam i polecam są pyszne 🙂
OdpowiedzUsuń