czwartek, 27 sierpnia 2015

Klopsy z jajek - idealny obiad na piątek.

Pościcie w piątki? No wiecie, wstrzymujecie się od potraw mięsnych typu kiełbasa, mięso?
My tak. Dlatego w piątki robimy obiady, które nie zawierają w sobie wszystkich tych produktów.
Jednym z takich obiadów są KLOPSY Z JAJEK. Łatwo je zrobić, całkiem fajnie wyglądają a i w smaku są smaczne.



Przepis:

Składniki:

- ugotowane jaja
- szczypior
- sól
- pieprz
- bułka czerstwa
- mleko
- bułka tarta
- surowe jaja
- olej do smażenia




Wykonanie:

Czerstwą bułkę moczymy w mleku.


Ugotowane jaja obieramy ze skorupki (rzecz oczywista) i siekamy na drobno. Ja zrobiłam to sitkiem do krojenia warzyw. Siekamy szczypior.


Następnie dodajemy posiekany szczypior, przyprawy i namoczoną bułkę.


Wszystko ze sobą mieszamy i łączymy w kulki.


W ten sposób powstałe klopsy moczymy najpierw w bułce tartej, następnie w roztrzepanym jajku, i znowu w bułce.





Teraz na rozgrzanej patelni z olejem możemy smażyć nasze klopsy z jednej i drugiej strony.



Gotowe. Prawda, że proste?


My zjadamy klopsy jako dodatek do ziemniaków, ale same również całkiem dobrze smakują.

Smacznego 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz