piątek, 21 sierpnia 2015

Sałatka z ogórków i papryki bez gotowania zalewy.

Lato, czas na robienie zapasów na zimę. Ogórkowy sezon pomału dobiega końca. Postanowiłam wykorzystać ostatnie ogórki na naszym ogrodzie i zrobiłam sałatkę, w której skład wchodzą między innymi ogórki, papryka i cebula.



Składniki:

- 5 kg świeżych ogórków
- 1,2 kg papryki czerwonej
- 1,2 kg papryki żółtej *
- 0,6 kg cebuli
- 1 łyżka pieprzu
- 2 szkl cukru
- 1 szkl octu
- 3 łyżki soli
- gorczyca
- liść laurowy
- ziele angielskie

* nie miałam żółtej papryki więc dodałam czerwonej 1,7 kg



Wykonanie:

Obieramy ogórki i kroimy w plastry.


Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.


Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.


Dodajemy:
pieprz


cukier


ocet


sól


i wszystko ze sobą mieszamy.
Odstawiamy sałatkę na 4 godziny.


W międzyczasie przygotowujemy słoiki. Do każdego słoiczka wrzucamy 2 ziarenka ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego i gorczycę.


Po odstaniu, nasze ogórki puściły wodę i wyglądają tak.


Teraz możemy uzupełniać nasze słoiki.


Kiedy wybierzemy wszystkie warzywa, możemy zalać słoiki zalewą, która pozostała w misce.
Zakręcamy słoiki i możemy je zagotować.


Uwaga, zaproponowano mi nowy sposób na gotowanie słoików.
Wszystkie słoiki ułożyłam na blaszce i włożyłam je do piekarnika. Ustawiłam piekarnik na grzałkę dolną i górną na 130st i w ten sposób gotowałam je około 1 godz 15 min. Następnie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim słoiki aż do wystygnięcia.


Jest to dobra metoda przy większej ilości słoików, bo nie musimy co chwilę wstawiać kolejnej porcji do garnka. I co ważne, nie wpuszczamy pary i ciepła do kuchni. Z pewnością latem jest to bardzo dużym plusem!

A zatem SMACZNEGO!

A może jest przepis na sałatkę z ogórków, którym chciałbyś/abyś się ze mną podzielić?
Zachęcam do komentowania.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. i jest naprawdę dobra. Łagodna w smaku, warzywa chrupiące. Nam bardzo smakuje ;-)

      Usuń