Składniki:
- 5 kg świeżych ogórków
- 1,2 kg papryki czerwonej
- 1,2 kg papryki żółtej *
- 0,6 kg cebuli
- 1 łyżka pieprzu
- 2 szkl cukru
- 1 szkl octu
- 3 łyżki soli
- gorczyca
- liść laurowy
- ziele angielskie
* nie miałam żółtej papryki więc dodałam czerwonej 1,7 kg
Wykonanie:
Obieramy ogórki i kroimy w plastry.
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
Dodajemy:
pieprz
cukier
ocet
sól
i wszystko ze sobą mieszamy.
Odstawiamy sałatkę na 4 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy słoiki. Do każdego słoiczka wrzucamy 2 ziarenka ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego i gorczycę.
Po odstaniu, nasze ogórki puściły wodę i wyglądają tak.
Teraz możemy uzupełniać nasze słoiki.
Kiedy wybierzemy wszystkie warzywa, możemy zalać słoiki zalewą, która pozostała w misce.
Zakręcamy słoiki i możemy je zagotować.
Uwaga, zaproponowano mi nowy sposób na gotowanie słoików.
Wszystkie słoiki ułożyłam na blaszce i włożyłam je do piekarnika. Ustawiłam piekarnik na grzałkę dolną i górną na 130st i w ten sposób gotowałam je około 1 godz 15 min. Następnie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim słoiki aż do wystygnięcia.
Jest to dobra metoda przy większej ilości słoików, bo nie musimy co chwilę wstawiać kolejnej porcji do garnka. I co ważne, nie wpuszczamy pary i ciepła do kuchni. Z pewnością latem jest to bardzo dużym plusem!
A zatem SMACZNEGO!
A może jest przepis na sałatkę z ogórków, którym chciałbyś/abyś się ze mną podzielić?
Zachęcam do komentowania.
Ale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńi jest naprawdę dobra. Łagodna w smaku, warzywa chrupiące. Nam bardzo smakuje ;-)
Usuń