piątek, 28 sierpnia 2015

Placek malinowy.

Lubicie maliny?
Jeśli tak, to mam dla Was szybki sposób, na pyszny PLACEK MALINOWY.
Biszkopt przekładany masą malinową ze świeżych lub mrożonych malin.
Masę można również wyłożyć do miski i zjadać jak piankę, lub "ptasie mleczko".



Przepis:

Składniki: ( masa/pianka )

- Biszkopt z 6 jaj
- Śnieżka na mleko x 2
- Mleko 400 ml
- Maliny 0.8 l
- Żelatyna 3 łyżki
- Gorąca woda 1/3 szkl
- Galaretka malinowa lub truskawkowa




Wykonanie:

Zdejmujemy górną część biszkoptu i odkładamy na osobną miskę lub talerz - dzieci chętnie zjedzą wszystko na deser. Jeśli tego nie zrobimy, masa nie będzie się nam trzymać naszego placka.



Biszkopt kroimy na trzy części.


Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu.


Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie ( 1/3 szkl wody - 3 łyżki żelatyny ) i czekamy aż przestygnie.


Ubijamy śnieżki w 400 ml mleka.


Do gęstej śnieżki dodajemy maliny i dalej ubijamy.
Jeśli używamy mrożonych owoców, musimy poczekać, aż się rozmrożą.



Następnie wlewamy przestudzoną, ale nadal lejącą się żelatynę.


Nasza masa/pianka jest gotowa. Teraz możemy przekładać biszkopt.
Pierwsza warstwa:


Druga warstwa:


No i trzecia. Na wierzch trzeciej nakładamy tężejącą galaretkę malinową lub truskawkową.



Całość wkładamy do lodówki i czekamy aż wszystko stężeje.
Prawda, że nasz placek malinowy jest prosty w wykonaniu?

SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz