środa, 22 lipca 2015

Spaghetti Carbonare - szybki i prosty domowy przepis na makaron.

Jesteś ciągle w biegu i nie masz ochoty długo stać przy piecu, by coś sobie ugotować?
Przeważnie zajadasz się w restauracji, albo w barach z fast foodami?
Ale jak długo można tak się żywić? Wypróbuj mojego przepisu na makaron. Nie wymaga zbyt wiele czasu i naprawdę łatwo go zrobić.





Potrzebne składniki: (proporcje według uznania)

- makaron spaghetti
- boczek wędzony - parzony
- cebula
- sól
- pieprz
- śmietana słodka 18%
- białe wino (można bez)
- odrobina masła do smażenia (jeśli boczek jest tłusty, nie używam do smażenia niczego)
- ser żółty na wierzch

Wykonanie:

1. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
2. Boczek kroimy w paski



3. Cebulę kroimy w kostkę.


4. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy boczek.
5. Kiedy boczek delikatnie się przyrumieni, wrzucamy cebulkę.
6. Kiedy cebulką się zrumieniła dolewamy odrobinę wina do smaku.


7. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron i wszystko mieszamy by makaron się zgrzał.


8. Dolewamy śmietanę i po raz kolejny wszystko mieszamy tak by ze sobą połączyć makaron, boczek i cebulę ze śmietaną.


9. Wykładamy na talerz. Posypujemy startym żółtym serem.


I możemy się zajadać pysznym, ciepłym posiłkiem.

SMACZNEGO

4 komentarze:

  1. ŚWIETNY, szybki i prosty przepis. Ja dodałam ser żółty również do makaronu na patelni - pychota

    OdpowiedzUsuń