Naszła mnie ochota na słodkie. Mam w domu mrożone borówki, i w słoikach zaprawione wiśnie. Postanowiłam sobie, że muszę zrobić coś szybkiego i łatwego a do tego jeszcze podzielnego, by poczęstować wszystkich domowników.
Tym sposobem czas na szybkie ciasto drożdżowe.
Nie wymaga zbyt wiele naszego zaangażowania a efekt końcowy naprawdę jest zniewalający.
Ciasto:
Składniki:
- 10 dkg drożdży ( rozkruszyć )
- 3/4 szkl cukru
- 4 jaja ( rozbite )
- szczypta soli
- 3/4 szkl mleka ( ja delikatnie podgrzewam )
- 1 szkl oleju
- 4,5 szkl mąki tortowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski. WAŻNE by zrobić to w podanej kolejności.
NIE MIESZAMY. Przykrywamy ręcznikiem lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godz.
rozkruszone drożdże |
3/4 szkl cukru |
roztrzepane 4 jajka |
szczypta soli |
3/4 szkl mleka |
1 szkl oleju rzepakowego |
4,5 szkl mąki tortowej |
tak wygląda nasze ciasto po 1,5 godziny |
Ja robię to na tej dużej z piekarnika (33cm x 39cm)
Na wierzch kładziemy owoce...
i kruszonkę.
Kruszonka:
Składniki:
- 2,5 szkl mąki
- około kostka margaryny
- cukier waniliowy
- cukier do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki ze sobą łączymy. i rozkruszmy na owocach.
Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do około 70st. Włączamy na 180st. Pieczemy około 35 minut. Proponuję włożyć blachę na jeden stopień wyżej niż środkowy, by nie przypalił się za mocno spód placka.
Placek jest wilgotny, nie za suchy. Choć nie lubię placków drożdżowych to ten wyjątkowo mi smakuje. Jedynym jego minusem jest właśnie to, że przypala się od spodu. Nie jest zbyt wysoki, ponieważ specjalnie wyłożyłam go na dużej blaszce. Jeśli chcesz się pochwalić dorodnym i wysokim ciastem możesz podaną porcję wypiec w mniejszej blaszce.
SMACZNEGO
Oj biednaś Ty.. margarynę pokazałaś:D Nie pamiętasz jaka u mnie wojna margarynowa była ? :D
OdpowiedzUsuńO Matko zapomniałam 😁 no cóż jakoś tą kruszonkę musiałam zrobić 😉 może znajdzie się ktoś kto zna lepszy sposób na kruszonkę i się nim pochwali. 😆
UsuńDostałam wskazówkę od sąsiadki (od której w sumie ten przepis mam) co zrobić by nasz drożdżak się nie przypalał od spodu. Pieczemy go w 150st na dolnej i górnej grzałce zaledwie 25 minut. Następnym razem skorzystam z cennej rady.😊
OdpowiedzUsuń